Komoot lanceert in samenwerking met Dirtydropbars de Flanders Divide - Een nieuwe bikepackingroute vol Vlaamse highlights

Komoot lanceert het geesteskind van DirtyDropbars: De Flanders Divide, een nieuwe bikepackingroute dwars door Vlaanderen. De 564 kilometer lange route bestaat voor meer dan 40% uit onverharde paden en slingert van Genk in het verre oosten van Vlaanderen naar Oostende aan zee. De route is door lokale route-experts Nils Luypaert en Jochen Sablon, bekend als het Belgische collectief DirtyDropbars, gedurende anderhalf jaar intensief verkend en uitgezet. Vanaf vrijdag 27 mei is de route exclusief beschikbaar op komoot voor fietsliefhebbers uit alle streken.

map (6).png
  • png
Favicon for komoot.nl Flanders Divide - Dwars door Vlaanderen | Mountainbike Collectie van komoot komoot.nl

Meer dan kasseien

Vlaanderen is een regio met een rijke fietscultuur waar elk jaar beroemde kasseien klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem worden gereden. De rijke historie heeft een wereldberoemd wielren archetype voortgebracht: de Flandrien.

Nils en Jochen zien het als hun taak om de fietscommunity te laten zien dat Vlaanderen meer is dan haar beroemde kasseien. Met de geest van de Flandrien in hun achterhoofd ontwierpen ze een een lange, soms zware maar vooral beeldschone route dwars door hun geliefde Vlaanderen. Deze avontuurlijk slingerende route verraadt een lust voor verkenning, offroad rijden en kennis van het natuurschoon dat Vlaanderen te bieden heeft.

We wilden de mensen laten zien hoe eindeloos veel fietsplezier er te vinden is in de Vlaamse natuur. Flanders Divide laat zien hoe verrassend divers en mooi Vlaanderen eigenlijk is. DirtyDropbars
FLANDERS DIVIDE-65 (1).jpg
  • jpg

Route details

De Flanders Divide start bij het treinstation van Genk in het oosten en brengt je helemaal naar Oostende aan zee. Van de historische mijngebieden met pittige offroad haarspeldbochten naar de weldadige natuur van het Meerdaalwoud, het Zoniënwoud en het Hallerbos. Letterlijk urenlang fietsplezier in de bossen. De routebouwers laten de kasseien niet ongemoeid en hebben de beruchte 'Muur van Geraardsbergen' opgenomen in de Flanders Divide. Via Oudenaarde en een aantal steile geplaveide beklimmingen zijn de hoogtemeters na 450 kilometer grotendeels achter de rug. Het laatste segment richting de kust voert eerst nog langs het historische centrum van Brugge voor de aankomst bij het weidse strand van Oostende.

Routebouwers

Het collectief DirtyDropbars is gevormd door twee vrienden met beiden een passie voor het avontuur en een grote liefde voor de fiets. Ze laten geen mogelijkheid onbenut om de wijde wereld in te trekken en zich onder te dompelen in nieuwe ervaringen met een focus op gravel en bikepackingavonturen. Na ontelbare ritten in Vlaanderen constateerden Nils en Jochen dat er geen route was die Vlaanderen volledig doorkruiste en grotendeels offroad was. De rest is geschiedenis.

De Flanders Divide is een route die we hebben gemaakt als eerbetoon aan onze herkomst. Om te tonen dat het drukbevolkte Vlaanderen nog zoveel uitgestrekte landschappen en bossen bezit. DirtyDropbars

IMG_0621.JPG
  • JPG
IMG_0621.JPG

Knipoog naar de Great Divide

De naam Flanders Divide is afgeleid van de wereldberoemde Great Divide: Een bergachtige, hydrologische kloof die de hoogste toppen van de Rocky Mountains en de Andes verbindt.

De term Divide is inmiddels omarmt door de wereldwijde fietscommunity en verwijst naar een traverse van een bepaald landschap of geografisch gebied. Eerder bracht routeplatform komoot de Green Divide van Erwin Sikkens en ook de European Divide Trail van Andy Cox werd op komoot gelanceerd.

Finishers Patch

De eerste 50 fietsers die de Flanders Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien ontvangen een speciaal ontworpen Flanders Divide finishers patch. De routebouwers adviseren een meerdaagse tocht van 5 fietsdagen en 4 overnachtingen om optimaal van het landschap te genieten. Zelf kozen ze voor een driedaagse Flanders Divide die met de 3400 hoogtemeters behoorlijk zwaar in de benen was. Gebruik de meerdaagse routeplanner van komoot om je eigen verdeling van de 564 kilometer lange Flanders Divide met passende overnachtingen te creëren of maak gebruik van de vooraf geplande 5-daagse route collectie. Wil je in aanmerking komen voor de finishers patch, tag dan DirtyDropbars in je voltooide route op komoot en wie weet ben jij een van de eerste 50 die hem opgestuurd krijgt!

Favicon for newsroom.komoot.com Media kit: Flanders Divide images | Komoot Newsroom newsroom.komoot.com

Over Komoot

Komoot is the largest and fastest-growing digital platform for adventurers and outdoor enthusiasts in the world - and it has a simple mission: to make outdoor adventures accessible to all.

Komoot’s mobile apps and digital platform provide advanced route planning and navigation tools. At the same time, a content-rich feed of unique stories inspires its community of over 35 million users to explore and share their outdoor experiences and recommendations.

A group of 6 friends from the Austrian Alps and Germany founded the company in Berlin in 2010. In 2017, komoot pioneered a fully-remote workplace and today - its team of over 100 like-minded adventurers share this goal: to provide you with the best experience possible in the great outdoors.

Join komoot and discover everything you need to make the most out of your experiences outdoors with komoot Maps and Premium.

For more information, visit komoot.com

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Komoot nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL